Majstrovstvá slovenska v snookri 2023 /27.12.2023 11:57

 

V prešovskom Freeball Snooker Clube v hoteli Lineas sa v sobotu a v nedeľu 2.12.2023 - 3.12.2023 konali majstrovstvá Slovenska 2023 v snookri.

 

Tohtoročných majstrovstiev sa zúčastnilo 13 hráčov z Prešova, Košíc, Spišskej Novej Vsi a po jednom hráčovi z Bratislavy a Komárna. Traja najvyššie nasadení hráči Martin Oriňák, Michal Frank a Maroš Šeminský svoje zápasy odohrali až vo štvrťfinále. Ďalších 10 hráčov bojovalo o päť postupových miest. Tri zápasy skončili pomerom 3:0 keď postupne svoje zápasy vyhrali Köles (dvojnásobný majster Slovenska v snookri z rokov 2017 a 2018) s Augustínom, Křemen so Semaničom a Čižmarovič s Dobrovičom. V dvoch ďalších zápasoch sa bojovalo až do poslednej čiernej gule v piatom frejme. Dolgoš zvíťazil so Šmelkom a Rubint s Adlerom. Najvyšší nábeh 40 v osemfinálových zápasoch zahral Köles.

Vo štvrťfinále dvojica najvyššie nasadených hráčov zvíťazila zhodne 4:0 keď Oriňák porazil Dolgoša a Frank trocha prekvapujúco jasne Čižmaroviča. Tretí nasadený Šeminský sa trápil a podľahol Rubintovi 2:4. V najzaujímavejšom štvrťfinále sa stretli Köles s Křemenom. Köles viedol už 3:0, ale ani to mu na výhru nestačilo. Křemen zápas otočil a zvíťazil 4:3. Najvyšší nábeh štvrťfinálových zápasov zahral Martin Oriňák a to dvakrát 45.

 

V semifinálových zápasoch sa žiadne prekvapenie nekonalo a obidva skončili rovnakým výsledkom 4:0. V prvom zvíťazil Martin Oriňák nad Pavlom Křemenom a v druhom Michal Frank nad Adriánom Rubintom. V prvom a treťom frame zahral Martin Oriňák aj najvyšší nábeh turnaja 50.

 

O svoj tretí majstrovský titul v treťom finále za sebou tak po roku opäť bojoval Martin Oriňák z Prešova. Vo finále ho tentokrát vyzval druhý najvyššie nasadený hráč Michal Frank taktiež z Prešova, ktorý je zároveň Martinovým bratrancom a spolužiakom. V rýchlom a kvalitnom zápase hranom na best of 9 sa vedenia 0:1 ujal Michal. Martin však kontroval a misku váh naklonil na svoju stranu a viedol 3:1. V nasledujúcich dvoch framoch zabral opäť Michal a vyrovnal na 3:3. Martin zmobilizoval sily a v dvoch framoch po sebe zahral ďalšie dva nábehy 40 a 42 a rozhodol o svojom víťazstve 5:3. Martin Oriňák tak získal v poradí svoj tretí titul Majstra Slovenska v rade.

 

Gratulujeme a prajeme množstvo ďalších vysokých nábehov.

 

Po ukončení MSR sa uzatvorí nominácia na Majstrovstvá Európy 2024 v snookri, ktoré sa uskutočnia na budúci rok v Bosne a Hercegovine.

 

Začiatkom januára začíname aj novú sezónu 2024. Týmto Vás všetkých pozývame na ďalšie turnaje.

 

Zástupca Výkonného Výboru SBiZ pre snooker Adrián Oriňák

Späť