Sezóna 2016/17 /30.08.2016 12:06

V sezóne 2016/17 nás čaká niekoľko dôležitých zmien.

Kalendár turnajov a Ranking

Po dohode medzi klubmi, SBiZ a ČMBS dôjde k úprave sezóny podľa kalendára WPBSA. Sezóna tak bude vrcholiť Majstrovstvami Slovenska na prelomu apríla a mája, 5. Ligovým turnajom a turnajom pre víťazov turnajov. Od tejto zmeny si sľubujeme lepšiu možnosť zosúladiť turnajov s medzinárodnými organizáciami EBSA a IBFS rovnako ako väčší záujem o turnaje v priebehu leta, ktoré sa budú rátať do sezóny 2017/18.

Do novej sezóny si hráči preniesli 1/4 bodov z konca sezóny 2015/16. Boj o popredné miesta v rebríčku tak môže opäť začat, kedže rozdiel medzi prvým a šestnástym hráčov činí iba šesť tisíc bodov!

Juniori

Juniorská súťaž bude pozostávať zo 4 turnajov a je spoločná pre Čechov a Slovákov. Turnaje sa budú hrať v Bratislave, Prešove, Třebíči a Prahe. Súťaž je určená k nominácii národných tímov a najmä k rozvoju talentovanej mládeže.

CZ-SK MASTER

Po nultom ročníku plánujeme aj tento rok spoločný pozvánkový turnaj pre najlepších Čechov a Slovákov. Turnaj sa bude hrať v októbri v Bratislavskom Elite Snooker Clube a rovnako ako vlani budú hráči bojovať o štedré odmeny.

Liga

Formát ligovej súťaže pozostáva nezmenený – súťaž bude sa skladať z piatich ligových turnajov hraných formou regionálnych skupín a play-off víkendov. Tie rovnako ako vlani budú v Bratislave, Prešove a Košiciach. Bez ďalších úprav ostáva aj ligové prize money - 8 najlepších hráčov v celkovom poradí si rozdelí čiastku 1000€.

Od začiatku 3. ligového turnaja (resp. v roce 2017) budeme klásť vyšší dôraz na kontrolu štartovného a členstva hráčov v SBiZ.

Spolupráca s Čechmi

S Českým Snookrom budeme spolupracovať nie len na juniorskej úrovni. Do kalendára boli zaradené 3 medzinárodné turnaje - Moravský pohár v Třebíči, Český pohár v Prahe a Slovenský pohár v Bratislave. Pohár bude bodovaný do obidvoch národných rebríčkov rovnako ako aj do spoločného Česko-Slovenského rebríčka. Každý z troch pohárov je samostatný turnaj pre 32 hráčov na ktoré je možne kvalifikovať sa cez národne turnaje.

Turnaje v Trvdošíne

V Tvrdošíne sa hráči účastnia už niekoľko sezón ligových turnajov a v priebehu roka tam vznikla nová krásna herňa s dvomi stolmi. Po dohode s klubom sme do kalendára zaradili 4 bodované turnaje a na konci sezóny bude Tvrdošíň hostiť prestížny turnaj víťazov. 

Slovenský Biliardový Zväz

Od 1.1.2017 bude v platnosti nový zákon o športe, ktorý upravuje spôsob fungovania národného zväzu. SBiZ už v priebehu tohto roku usporiadal valné zhromaždenie, ktorej cieľom bolo zmeniť Stanovy SBiZ a zosúladiť ich s novým zákonom. Snooker vo Výkonom Výbore SBiZ zastupuje Adam Horáček. Medzi ďalšie dôležité zmeny patrí organizácia zväzu,  klubov a ich členov. Po novom už nebude možné individuálne členstvo vo zväze (túto možnosť sme využívali najmä v snookri). Hráč, ktorý chce byť členom SBiZ tak musí byť členom klubu, ktorý ma s SBiZ uzavretú zmluvu o spolupráci. Spolu s VV a klubmi SBiZ pripravujeme podmienky pre členov tak, aby prechod na nové pravidlá bol čo najjednoduchší.

Späť